środa, 30 listopada 2016

Kompot z jabłek z cynamonem.


SKŁADNIKI:

jabłka
cynamon
cukier
woda ;)

WYKONANIE:
Jabłka umyć i obrać.
 Pokroić w kostkę.
Włożyć do słoików.
Dodać z łyżeczkę cynamonu.
Oraz dwie łyżki cukru.

Odstawić na około dwie godziny by owoce puściły soki.
Zalać gorącą wodą.

Pasteryzować 20 minut.
Wyciągnąć i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.


Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów, które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy czas.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz