piątek, 6 września 2013

Sezamki

SKŁADNIKI:

150 g sezamu
1/3 szklanki cukru
2 łyżki wody
1 łyżka miodu

WYKONANIE:

Na suchej patelni uprażyć sezam na złoty kolor.
Odstawić do ostygnięcia.
Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia.
Do garnka wsypać cukier.
 Dodać 2 łyżki wody.
Wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż się skarmelizuje (trzeba uważać ja już spaliłam garnek ;) )
Do karmelu dodać miód i dokładnie wymieszać. 
Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dodać sezam i szybko wymieszać.
Teraz musimy działać szybko :) 
Na papier do pieczenia wylać masę sezamową.
 Położyć na to drugi arkusz papieru.
Rozwałkować na pożądaną dla nas grubość.
Ostrożnie odrywać wierzchnią część papieru.
Poczekać aż trochę przestygnie po czym odkleić również papier, który znajdował się na spodzie masy sezamowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz