poniedziałek, 16 września 2013

Pierogi ruskie inaczej ;)

SKŁADNIKI:

 

1 opakowania schłodzonego ciasta francuskiego
4  ziemniaki małe albo 3 duże
150 gr twarogu
2 średniej wielkości cebule
pieprz,
 sól,
WYKONANIE:
 Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Ostudzić.
Przecisnąć przez praskę .
Cebulę pokroić w kostkę.

Posolić i podsmażyć.
Dodać do ziemniaków.
Dodać twaróg przeciśnięty przez praskę.
Wymieszać.

Doprawić wg uznania.
Wyciąć w cieście francuskim szklanką kółka.
 Wyłożyć po 1 łyżeczce farszu.
 Lekko rozciągnąć krążek.
 Mocno zakleić brzegi.
 Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pierogi włożyć do nagrzanego do 200 st. C piekarnika.
 Piec ok. 20 minut, aż się ładnie zarumienią.

1 komentarz:

  1. A próbowałaś kiedyś zapiec tradycyjne ciasto na pierogi na patelni, zamiast gotowania? Też fajna opcja, no i chrupiąca :D

    OdpowiedzUsuń