poniedziałek, 2 września 2013

Bakłażan faszerowany


SKŁADNIKI:
bakłażan
2 posiekane pomidory bez skórki (ściąganie skórki)
2 ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
cebula
pieczarki (2 duże)

80 g sera żółtego

ryż (z pół torebki)
pół łyżki suszonego oregano
pół łyżki bazylii
pół łyżki majeranku
pół łyżki tymianku
chilli (pół łyżeczki)
kurkuma (szczypta)
sól
pieprz

 oliwa

Opcjonalnie:
mięso mielone zamiast ryżu

WYKONANIE:
Bakłażana przekroić na pół.
Łyżką usunąć miąższ.
Posiekać go na kawałki.

Wydrążony miąższ oprószyć solą.
Inaczej potrawa będzie gorzka.
 Odstawić na 20-30 minut, aby puścił sok.
Po tym czasie wypłukać pod wodą i odcisnąć na sitku.
Pokroić cebulę.

Pokroić pieczarki. 


Ser zetrzeć na tarce.

Podsmażyć cebulę.

Dodać pieczarki.


Pomidory pokroić w kostkę.

Ryż ugotować wg przepisu.

Opcjonalnie:
Ryż posypać szczyptą kurkumy.

Na osobnej patelni podsmażyć miąższ.
 
 Gdy już lekko zmięknie dodać pomidory i rozgnieciony czosnek.


Po ok. 7 minutach dodać przecier, przyprawy, sól i pieprz (jak jest chilli to mało chyba, że ktoś lubi pikantnie).


Podgrzać mieszając, aż farsz zmniejszy swoją objętość i odparuje się woda.
Dodać cebulę i pieczarki.
 
Wymieszać i chwilę razem podsmażyć.

Wymieszać z ryżem.


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
 Natłuścić naczynie do zapiekania.
Odsączyć ręcznikiem papierowym połówki bakłażana.
 Lekko posolić i włóżyć do piekarnika. 
Zapiekać 10 minut.
Nadziać masą pomidorową.

Znowu zapiekać.
Po 10 minutach posypać wierzch serem.
 Ponownie zapiekać  przez 10 minut.





1 komentarz: