bakłażan
2 posiekane pomidory bez skórki (ściąganie skórki)
2 ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 posiekane pomidory bez skórki (ściąganie skórki)
2 ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
cebula
pieczarki (2 duże)
80 g sera żółtego
ryż (z pół torebki)
pół łyżki suszonego oregano
pieczarki (2 duże)
80 g sera żółtego
ryż (z pół torebki)
pół łyżki suszonego oregano
pół łyżki bazylii
pół łyżki majeranku
pół łyżki tymianku
pół łyżki majeranku
pół łyżki tymianku
chilli (pół łyżeczki)
kurkuma (szczypta)
sól
pieprz
oliwa
sól
pieprz
oliwa
Opcjonalnie:
mięso mielone zamiast ryżu
WYKONANIE:
Bakłażana przekroić na pół.
Wydrążony miąższ oprószyć solą.
Inaczej potrawa będzie gorzka.
Inaczej potrawa będzie gorzka.
Pokroić cebulę.
Pokroić pieczarki.
Podsmażyć cebulę.
Po ok. 7 minutach dodać przecier, przyprawy,
sól i pieprz (jak jest chilli to mało chyba, że ktoś lubi pikantnie).
Podgrzać mieszając, aż farsz zmniejszy swoją objętość i
odparuje się woda.
Dodać cebulę i pieczarki.
Dodać cebulę i pieczarki.
Wymieszać i chwilę razem podsmażyć.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Natłuścić naczynie do zapiekania.
Lekko posolić i włóżyć do
piekarnika.
Ponownie zapiekać przez 10 minut.
Wygląda smakowicie. Chyba się skuszę na przygotowanie :)
OdpowiedzUsuń