środa, 4 września 2013

Bita śmietana

Po zrobieniu sosu karmelowego zostało mi śmietany, więc długo nie myśląc zrobiłam bitą śmietanę :)
SKŁADNIKI:

szklanka śmietany 30% lub 36%,
1 płaska łyżka cukru zwykłego cukru  lub cukru pudru,
kilka kropel aromatu waniliowego (można też dać łyżeczkę cukru wanilinowego zamiast aromatu)


WYKONANIE:
Śmietanę trzeba mocno schłodzić w lodówce.
 Dobrze byłoby chłodzić też miskę (najlepiej metalową), w której będziemy śmietanę ubijać.
Schłodzoną śmietanę przelewamy do miski i zaczynamy miksować mikserem.


 Ja jednak potem dałam to do garnka (na szczęście też zimny z lodówki był) bo z miski strasznie pryskało.

Kiedy śmietana trochę zgęstnieje, dodajemy pozostałe składniki czyli cukier lub cukier puder, cukier waniliowy.
Ubijamy śmietanę na sztywno, czyli tak, aby nie wypadła z miski kiedy przekręcimy ją do góry nogami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz