sobota, 21 lipca 2018

Ogórki w zalewie chilli.


SKŁADNIKI:

1 kg ogórków
pół głowki czosnki
2  łyżki solo
4 łyżki oleju
1,5 łyżeczki chilli
3/4 szklanki octu
szklanka cukru

WYKONANIE:
Ogórki wymyć i pokroić w plasterki.

Zasypać solą, wymieszać i odstawić na ok. 6 godzin.

Wsypać na sitko by woda "zniknęła" ;)

Posypać chilli.
Czosnek pokroić w plasterki.
Do ogórów.

Zalewa:
Ocet, cukier i olej zagotować.

Gorącą zalać ogórki.

Odstawić na kolejne 12 godzin.
Przez te kilkanaście godzin objętość zalewy się zwiększy, więc nie trzeba się przejmować, że mało na początku.

Po tym czasie przełożyć do wypasteryzowanych słoików.
Pasteryzować 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz