poniedziałek, 16 lipca 2018

Dżem z czarnych porzeczek (bez fixów, żelatyn i innych świństw).


SKŁADNIKI:

(u mnie)
porzeczki 1 kg
cukier (500 gr, czyli dwie szklanki plus ciut ;) ))
WYKONANIE:
Porzeczki obrać z gałązek.
Umyć.


A porzeczki zasypać cukrem i odstawić.

Wymieszać.
Do gara ciut wody.
Do gara i zagotować pod przykryciem.

Gdy owoce puszczą sok odkryć garnek.
Zmniejszyć ogień i gotować 1 - 2 godziny mieszając od czasu do czasu.

Proces ten można rozłożyć na dwa razy (ja tak wolę).
Gotować godzinę.
Odstawić na noc.
Na drugi dzień znowu z godzinę.
Jak sprawdzić czy dżem jest już wystarczająco gęsty?:
Talerzyk włożyć na kilka minut do zamrażalki.
Wyjąć go i trochę dżemu na niego nalać.
Jeśli pozostanie "na miejscu", a nie rozpłynie się jest już oki.
Odstawić do góry dnem.



Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów, które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy czas.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz