niedziela, 27 marca 2016

Napar z zielonej herbaty, imbiru i cynamonu.


SKŁADNIKI:
imbir
cynamon
zielona herbata
Opcjonalnie:
cytryna

WYKONANIE:

Do gara wlać litr wody.
Dodać po łyżeczce cynamonu i imbiru (może być sproszkowany bądź "żywy" pokrojony na małe kawałki lub starty na tarce). 
Zagotować.
Gotować 5 minut. 

Zdjąć z ognia.
Dodać dwie łyżeczki zielonej herbaty.
Pozostawić na 5 minut.

Odcedzić.
Można dodać sok z cytryny (mi tak bardziej smakuje).
Można także dosłodzić miodem.


O jakiej porze pić napar?
Można popijać cały dzień, ale żeby maksymalnie wykorzystać odmładzającą siłę tego naparu, zaleca się jego picie:
- na czczo, przynajmniej pół godziny przed śniadaniem.
- między posiłkami, przynajmniej pół godziny przed.
Nie zalecamy spożywać tego naparu po południu, ponieważ ze względu na jego właściwości moczopędne i oczyszczające będziesz musiała wstawać w nocy do 
 
 
 
Kiedy napar z zielonej herbaty, imbiru i cynamonu jest wskazany? :
- do leczenia nadwagi i otyłości oraz w przypadku trudności ze zrzuceniem zbędnych kilogramów 
 - do zwalczania problemu nadmiernego zatrzymywania wody w tkankach, oczyszczania jelita grubego, usuwania uczucia ciężkich nóg, doskonały w przypadku obrzęku powiek
- do leczenia schorzeń układu krążenia oraz obniżania poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi
- do leczenia oziębłości i braku libido
-do leczenie zapalenia dziąseł, próchnicy i innych problemów z zębami
- do leczenia niestrawności oraz nadkwaśności żołądka
- do leczenia cukrzycy typu II
- do zwalczania fibromialgii, chronicznego zmęczenia oraz wyczerpania organizmu
- doskonały dla zmarzluchów
- idealny dla osób z genetycznymi predyspozycjami do nowotworów
 



sobota, 26 marca 2016

Właściwości zielonej herbaty.


Jest silnym antydoksantem , dzięki czemu opóźnia proces starzenia się komórek organizmu
Jest naturalnym środkiem antyrakowym
Przyspiesza metabolizm i pomaga schudnąć
Łagodnie stymuluje i poprawia koncentrację
Zwalcza nadmierne zatrzymywanie wody w tkankach
Poprawia zdrowie zębów i dziąseł
Pomaga w leczeniu niektórych chorób skóry, takich jak trądzik  czy łuszczyca
Łagodzi alergie
Zwalcza stres. 

środa, 16 marca 2016

Fuczki czyli bieszczadzkie placki z kiszonek kapusty.





SKŁADNIKI:


ok. 300 g kiszonej kapuchy
półtorej szklanki mąki (u mnie gryczana)
pół szklanki mleka bądź wody
jajo (u mnie tylko od kur z wolnego wybiegu)
sól ( u mnie tylko morska) & pieprz
kminek & cząber(można pominąć)

WYKONANIE:
Kapuchę namoczyć i odcedzić.



Posiekać.

Zrobić ciasto naleśnikowe:
wymieszać jajo, mąkę i wodę bądź mleko.

Wymieszać z tym kapuchę.

Doprawić solą, pieprzem, cząbrem i kminkiem.


Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Podawać z sosem czosnkowym.




SMACZNEGO :D

czwartek, 10 marca 2016

Herbata ze skórek z jabłka .

SKŁADNIKI:

Skórki z jabłek (ja miałam jabłka kilku gatunków)
woda ;)
cynamon.

WYKONANIE:
Po obraniu jabłka nie wyrzucaj skórek, ponieważ można z nich zaparzyć smaczną herbatę.
 Można dodać cynamon, ale nie do wrzątku.

Herbata działa uspokajająco.

Właściwości zdrowotne cynamonu.

poniedziałek, 7 marca 2016

Czipsy warzywne


SKŁADNIKI:
U mnie:
burak
kabaczek
seler
można też inne warzywa jak np pietruszka, bakłażan, cukinia czy ziemniak  
kilka łyżek oliwy z oliwek
 sól
 przyprawy i zioła ( u mnie bazylia, oregano, papryka słodka, chili, czosnek granulowany)

WYKONANIE:
Warzywa umyć.
 Obrać ze skórki.


Pokroić na cieniutkie plasterki.
Można użyć tarki.


Przyprawy zmieszać z dwoma łyżkami oliwy.
 Plasterki warzyw wsypać do woreczka plastikowego.
Wlać oliwę z przyprawami.
Wszystko wymieszać, aż każdy plasterek pokryje się “mazią”. Plasterki ułożyć na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia, tak aby nie stykały się ze sobą.
Piec ok 6 minut w 220C.
 Po tym czasie włączyć termoobieg i prażyć jeszcze ok 10 minut, aż powstaną suche plasterki.