poniedziałek, 7 marca 2016

Czipsy warzywne


SKŁADNIKI:
U mnie:
burak
kabaczek
seler
można też inne warzywa jak np pietruszka, bakłażan, cukinia czy ziemniak  
kilka łyżek oliwy z oliwek
 sól
 przyprawy i zioła ( u mnie bazylia, oregano, papryka słodka, chili, czosnek granulowany)

WYKONANIE:
Warzywa umyć.
 Obrać ze skórki.


Pokroić na cieniutkie plasterki.
Można użyć tarki.


Przyprawy zmieszać z dwoma łyżkami oliwy.
 Plasterki warzyw wsypać do woreczka plastikowego.
Wlać oliwę z przyprawami.
Wszystko wymieszać, aż każdy plasterek pokryje się “mazią”. Plasterki ułożyć na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia, tak aby nie stykały się ze sobą.
Piec ok 6 minut w 220C.
 Po tym czasie włączyć termoobieg i prażyć jeszcze ok 10 minut, aż powstaną suche plasterki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz