1/2 kostki zimnego masła
szklanka mąki (u mnie graham)
łyżeczka cynamonu (właściwości zdrowotne cynamonu)
2/3 szklanki płatków owsianych (u mnie orkiszowe, żytnie,jaglane, gryczane, jęczmienne: właściwości zdrowotne płatków )
1/4 łyżeczki sody
jajo (u mnie tylko od kur z wolnego wybiegu)
łyżka sezamu
łyżka lnu (u mnie mielony)
drobno pokrojone bakalie (u mnie: owoce: żurawina, ananas, rodzynki, śliwki
orzechy: pestki z dyni, orzechy laskowe, migdały)
WYKONANIE:
Masło posiekać.
Dodać cynamon i mąkę.
Rozetrzeć.
Z migdałów zdjąć skórkę:
Zalać wrzątkiem, chwilę odczekać i łatwo wtedy schodzi.
Orzechy i migdały pokroić na mniejsze kawałki (ja młotkiem potraktowałam ;))
Pestki z dyni połamać na mniejsze kawałki.
Sezam podprażyć.
Dodać len.
Podprażyć.
Dodać migdały, orzechy i pestki.
Podprażyć chwilę.
Śliwki, ananasa, żurawinę (jak większa) pokroić na mniejsze kawałki.
Do ciasta dodać owoce, płatki, orzechy i jajo.
Wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Z ciasta zrobić kulki.
Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia.
położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz