wtorek, 8 kwietnia 2014

Zupa z sałaty


SKŁADNIKI:
    marchewka
   2 gałązki natki pietruszki
    kawałek selera
   1/2 niedużej cebulki
   1 liść laurowy
   1 główkę sałaty
   3-4 łyżki słodkiej śmietany
   4 listki bazylii (nie miałam świeżej dałam łyżeczkę suszonej)
   gałka muszkatołowa do smaku
  sól

WYKONANIE:
    Marchew, cebulę i seler pokroić w drobną kostkę. 


Sałatę dokładnie opłukać. 
Do garnka dać marchew, seler, cebulę, liście natki, listek laurowy,
gałkę muszkatołową, listki bazylii (albo dosypać suszonej)
Wlać wody tak by zakryła warzywa.  
 Gotować aż warzywa zmiękną.
Wlać bulion lub rosół. 
Dodać sałatę.

 Gotować 1 minutę.
Miksować na gładki krem.
Dodać śmietanę.
 Ewentualnie jeszcze sól do smaku,
Zupę doprowadzić do wrzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz