sobota, 19 kwietnia 2014

Wieniec drożdżowy (francusko ciastowy ;) ) z "szarlotką"


SKŁADNIKI:
Ciasto drożdżowe bądź francuskie (jako, żem leń śmierdzący kupiłam gotowe ;) )
3-4 jabłka
 Łyżka cukru
Łyżka miodu
2 łyżki wody
łyżeczka przyprawy do piernika
3-4 łyżeczki cynamonu, z reszta jak kto lubi :)
wanilia, bądź cukier z prawdziwą wanilią bądź ekstrakt
pół cytryny

 Opcjonalnie
rodzynki,
wiórki migdałowe do posypania

WYKONANIE:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki.


Przyprawy z wodą, cukrem i miodem zagotowujemy.


Wsadzamy do tego jabłka.

Smażymy aż jabłka zmiękną, a woda się zredukuje.

Ciasto rozwinąć i naciąć po bokach co 1 - 1,5 cm.

Na środek wyłożyć podstygnięte jabłka.
Zawijać raz kawałek z lewej, a raz z prawej.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Piec 25-30 minut.


SMACZNEGO :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz