środa, 2 października 2013

Placki z cukinii, pora i grzybów

SKŁADNIKI:

cukinia
biała część pora
2 ząbki czosnku
ok. 5 ogórków kiszonych
1 cebula
grzyby
1 jajko
2-3 łyżki mąki
 bazylia z pół garści
sól, pieprz 
olej bądź oliwa do smażenia (u mnie zawsze oliwa, bo zdrowiej :))


Opcjonalnie:

ok 4 ogórki kiszone
 
 
WYKONANIE:

Cukinię obrać.

Wyciąć nasiona.

Zetrzeć na tartce o grubych oczkach.

Posolić.
Odstawić na pól godziny aż puści sok ,który należy odcisnąć
 i wylać.
Grzyby namoczyć pół godziny. 
Drobno pokroić.
Podsmażyć.
 
Por pokroić na cienkie talarki.   

Cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach. 

Opcjonalnie:
Ogórki  ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Wszystko wymieszać.




Dodać jajko, mąkę i przyprawy. 




Na rozgrzany tłuszcz układać łyżką małe placki.
 Smażyć z obydwóch stron.



Dobrze smakuje z sosem czosnkowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz