środa, 9 października 2013

Ryba w cieście francuskim


SKŁADNIKI:
Ryba:

 ryba filet (ile to kto ile chce zjeść ;) )
 ciasto francuskie
jajo
 sól 

Sos:
pomidor
dwa ząbki czosnku
kawałek żółtego sera
bazylia wg. uznania
oregano wg.uznania
(to są składniki na jeden filet)
sól, pieprz

WYKONANIE: 


Sos
Pomidory (bez skórki :zdejmowanie skórki) pokroić na małe kawałki.
Dać do garnka z małą ilością oliwy.
Podgotować. 
Gotując rozgniatać. 

Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.

  Dobrze wymieszać.
Chwilę jeszcze podgotować.Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Dodać do pomidorów.

Wymieszać.
Ryba
Rybę posolić i odsączyć na ręczniku papierowym by nie miała wody.
Z ciasta francuskiego powycinać prostokąty w zależności jak duże chce się mieć danie.
Na połowę każdego prostokąta nałożyć sos.
Na to położyć rybę.
Na rybę znowu sos.
Nakryć drugą połową ciasta. 
 Zlepić ciasto z każdej strony.
Docisnąć widelcem. 

Ponacinać. 

Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wyłożyć na blachę. 
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
Zapiekać rybę 10 minut.
Podnieść temperaturę do 200 stopni.
Zapiekać 20 minut. 
  Na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz