środa, 30 października 2013

Faszerowane pieczarki



SKŁADNIKI:
Pieczarki (ile kto chce ;) )
Cebula (na 16 z pół)
Ser żółty wg uznania.
Jajo
Bułka tarta
Odrobina mleka
Przyprawy (u mnie)
Sól, papryka ostra, kurkuma, curry
Olej bądź oliwa

WYKONANIE:
    Pieczarki umyć i obrać.
Wykroić z nich nogi, będą one potrzebne do farszu.
 Nogi pieczarkowe i cebulę pokroić na drobną kostkę.


 Usmażyć na patelni z odrobiną soli aż pieczarki i cebula zrobią się lekko złote.


Dodać po szczypcie przypraw.
Wymieszać.

Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Dodać do pieczarek i cebuli gdy wystygną.

Wymieszać.
Roztrzepać jajo z odrobiną mleka i przyprawami (też po szczypcie).

Napełnić farszem kapelusze dociskając, by farsz mocno się trzymał.

Zanurzyć kapelusze w roztrzepanym jajku.
 Obtoczyć w bułce tartej.

Smażyć do zezłocenia po dwóch stronach.




 

1 komentarz: