wtorek, 8 października 2013

Kompot z żurawiny

SKŁADNIKI:
0,5 kg  żurawiny
3 l wody
ok. 1 szklanka cukru
 goździki
 cynamon
 cytryna (można zastąpić pomarańczą)



WYKONANIE:
Owoce żurawiny przepłukać.

Przesypać do garnka.
  Nalać tyle wody, aby żurawina była całkowicie przykryta.

Gotować do czasu, aż sok lekko zgęstnieje.
Dodać przyprawy.

  Gotować do momentu aż żurawina popęka i puści sok. 

Garnek zestawić z ognia i przelać lub przetrzeć przez sito.
Następnie dolać resztę przegotowanej wody.
Dodać zgniecione owoce i cukier i jeszcze raz chwilę podgotować.
 

Przelać do wyparzonych słoików.
Pasteryzować 15 minut.

Wyciągnąć i obrócić 'do góry nogami" BY SIĘ ZASSAŁO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz