czwartek, 25 kwietnia 2013

Placek zbójnicki

SKŁADNIKI
 Wnętrze ;)
2 piersi z kuraka
Czerwona i żółta papryka (by ładniej wyglądało ;) )
10 pieczarek
Cebula
po łyżeczce ostrej i słodkiej papryki, curry i majeranku
3 ząbki czosnku
Ser
Mąka (zapomniałam dać do zdjęcia ;) )
Opcjonalnie:
 2 łyżki mąki jeśli za rzadkie


Placek:

7-8 ziemniaków
2 jajka
cebula
szklanka mąki
gałka muszkatołowa, sól, pieprz


WYKONANIE:
Mięso kroimy w kosteczkę.

Sól, papryki, curry i pieprz mieszamy na talerzu
 i obtaczamy w tym mięso.

Potem obtaczamy w mące.

Warzywa kroimy w kosteczkę.



Mięso obsmażamy ok 10 minut.

Dajemy do garnka i zalewamy wodą.

I gotujemy na małym ogniu.

Warzywa podsmażamy ok 5 minut.

Dodajemy do wywaru z mięsa.

Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dusimy ok 15 minut.
Jeśli jest zbyt rzadkie zagęszczamy mąką.

Ser (wg uznania) ścieramy na tarce.

Placki:
 Ziemniaki obieramy i myjemy.
Cebulę obieramy.

Trzemy na tarce albo jak ja w sokowirówce.


Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy.
Mieszamy.

Smażymy na rozgrzanym oleju bądź oliwie.


Na placek dajemy "wnętrze" i posypujemy startym żółtym serem.

1 komentarz: