SKŁADNIKI
Wnętrze ;)
Czerwona i żółta papryka (by ładniej wyglądało ;) )
10 pieczarek
Cebula
po łyżeczce ostrej i słodkiej papryki, curry i majeranku
3 ząbki czosnku
Ser
Mąka (zapomniałam dać do zdjęcia ;) )
Mąka (zapomniałam dać do zdjęcia ;) )
Opcjonalnie:
2 łyżki mąki jeśli za rzadkie
Placek:
7-8 ziemniaków
2 jajka
cebula
szklanka mąki
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
WYKONANIE:
Mięso kroimy w kosteczkę.
Sól, papryki, curry i pieprz mieszamy na talerzu
i obtaczamy w tym mięso.
Potem obtaczamy w mące.
Warzywa kroimy w kosteczkę.
Mięso obsmażamy ok 10 minut.
Dajemy do garnka i zalewamy wodą.
I gotujemy na małym ogniu.
Warzywa podsmażamy ok 5 minut.
Dodajemy do wywaru z mięsa.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dusimy ok 15 minut.
Jeśli jest zbyt rzadkie zagęszczamy mąką.
Ser (wg uznania) ścieramy na tarce.
Placki:
Ziemniaki obieramy i myjemy.
Cebulę obieramy.
Trzemy na tarce albo jak ja w sokowirówce.
Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy.
Mieszamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju bądź oliwie.
Na placek dajemy "wnętrze" i posypujemy startym żółtym serem.
WYKONANIE:
Mięso kroimy w kosteczkę.
Sól, papryki, curry i pieprz mieszamy na talerzu
i obtaczamy w tym mięso.
Potem obtaczamy w mące.
Warzywa kroimy w kosteczkę.
Mięso obsmażamy ok 10 minut.
Dajemy do garnka i zalewamy wodą.
I gotujemy na małym ogniu.
Warzywa podsmażamy ok 5 minut.
Dodajemy do wywaru z mięsa.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dusimy ok 15 minut.
Jeśli jest zbyt rzadkie zagęszczamy mąką.
Ser (wg uznania) ścieramy na tarce.
Placki:
Ziemniaki obieramy i myjemy.
Cebulę obieramy.
Trzemy na tarce albo jak ja w sokowirówce.
Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy.
Mieszamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju bądź oliwie.
Na placek dajemy "wnętrze" i posypujemy startym żółtym serem.
żarłbym :)
OdpowiedzUsuń