poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Pieczarki marynowane


SKŁADNIKI
Pieczarki (wg uznania, należe jednak pamiętać, że pieczarki się kurczą podczas gotowanie)
Sól
Kwasek cytrynowy (do gotowania pieczarek by nie sczerniały) tak ciutkę ;)

Zalewa
Ocet 
Woda
Proporcje: 0,5 szklanki octu na dwie szklanki wody


Do słoiczka
Kilka ziarenek pieprzu
Kilka ziarenek ziela angielkiego
Z dwa listki laurowe
Cebula
Opcjonalnie:
Kilka ziarenek kolędry
Kilka ziarenek gorczycy
Marchewka

WYKONANIE:
Piaczarki gotować w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku (nie sczernieją wtedy) cytrynowego 15 minut.

Zalewę gotować 10 minut.
Jak pisałam pieczarki podczas gotowania się kurczą.

Do słoiczków dać kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, z dwa listki laurowe, kolendrę, gorczycę i pokrojonę w paski cebulę.
Dać pieczarki.
Zalać zalewą.
Można na wierzch jeszcze dać z dwa ziarenka wszystkiego i pół listka laurowego.
Dobrze by było gdyby i to i to jeszcze ciepłe było.

Pasteryzować 15 minut. (do garnka dać słoiczki na szmatkę i zalać do 3/4 wysokości wodą i gotować)
Powyciągać słoiki i obrócić do góry dnem (zassą się wtedy)


1 komentarz: