Pieczarki (wg uznania, należe jednak pamiętać, że pieczarki się kurczą podczas gotowanie)
Sól
Kwasek cytrynowy (do gotowania pieczarek by nie sczerniały) tak ciutkę ;)
Zalewa
Ocet
Woda
Proporcje: 0,5 szklanki octu na dwie szklanki wody
Kilka ziarenek pieprzu
Kilka ziarenek ziela angielkiego
Z dwa listki laurowe
Cebula
Opcjonalnie:
Kilka ziarenek kolędry
Kilka ziarenek gorczycy
Marchewka
WYKONANIE:
Piaczarki gotować w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku (nie sczernieją wtedy) cytrynowego 15 minut.
Do słoiczków dać kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, z dwa listki laurowe, kolendrę, gorczycę i pokrojonę w paski cebulę.
Dobrze by było gdyby i to i to jeszcze ciepłe było.
łaaaał już robię! :))
OdpowiedzUsuń