wtorek, 9 kwietnia 2013

Wołowina w potrawce


SKŁADNIKI:

30 dag wołowiny
10 dag pieczarek
1/2 cebule
2 ogórki konserwowe
150 ml kwaśniej śmietany (przelicznik kulinarny)
pół szklanki rosołu
2 łyżki mąki
1-2 łyżki musztardy
łyżka masła bądź margaryny
sól

WYKONANIE:
Mięso umyć i pokroić w paseczki.
Cebulę drobno posiekać.
Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki.

Ogórki pokroić w plasterki.

Na patelni rozgrzać tłuszcz.
Smażyć mięso porcjami na ostrym ogniu.
Posypać solą.
Paski mięsa przełożyć do innego naczynia.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i pieczarki.

 Po usmażeniu cebuli i pieczarek do tłuszczu na patelni dodać mąkę i zrobić zasmażkę.
  Do zasmażki wlać bulion i gotować go chwilę nie przerywając mieszania.

Sos
 W osobnym naczyniu mieszamy z musztardą ze śmietaną.


Mięso, cebule i pieczarki wymieszać na patelni dodając 4 pokrojone w plastry ogórki konserwowe.


Zalać sosem śmietanowo-musztardowym.

Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

Można podawać z bułką, ziemniakami, ryżem czy kaszą a nawet makaronem.



   

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo smakowicie. Z pewnością dobrze będzie komponowało się z czerwonym winem. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń