SKŁADNIKI:
szklanka kwiatów lawendy (bez łodyg)
3 cytryny
cukier
litr wody
WYKONANIE:
Lawendę wymyć.
Dać do garnka.
Dodać sok z cytryn.
Gotować na małym ogniu do 15 minut.
Wystudzić.
Przecedzić.
Pasteryzować 10 minut.
Odstawić słoiki do góry dnem by się zassały.
Łagodzi bole głowy i niektóre migreny, pomaga zmniejszyć napięcie mięśni, nawet łagodzi wzdęcia oraz kolki i sprzyja odchudzaniu. Ma także właściwości lekko moczopędne, działa bakteriobójczo, ułatwia zasypianie.
Jak można wykorzystać syrop lawendowy?
- jako podstawę lemoniady przyrządzonej z gazowana woda mineralna, odrobina soku z cytryny, listkami bazylii
- można dodawać do herbaty czy kawy
- można polać nim lody
Karla Karla gotuję 1 litr wody i 3/4kg cukru. Po zagotowaniu wrzucam 1 szklankę samych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz