środa, 14 lipca 2021

Syrop z lawendy.

 


                                 SKŁADNIKI:

szklanka kwiatów lawendy (bez łodyg)

3 cytryny

cukier

litr wody


WYKONANIE:

Lawendę wymyć.

Dać do garnka.

Dodać sok z cytryn.


Gotować  na małym ogniu do 15 minut.

Wystudzić.

Przecedzić.

Pasteryzować 10 minut.

Odstawić słoiki do góry dnem by się zassały.


Syrop z kwiatów lawendy pomoże zrelaksować się i wyciszyć w chwilach wzmożonego napięcia (również przedmiesiączkowego) i chwilach stresu.

Łagodzi bole głowy i niektóre migreny, pomaga zmniejszyć napięcie mięśni, nawet łagodzi wzdęcia oraz kolki i sprzyja odchudzaniu. Ma także właściwości lekko moczopędne, działa bakteriobójczo, ułatwia zasypianie.

Jak można wykorzystać syrop lawendowy?

- jako podstawę lemoniady przyrządzonej z gazowana woda mineralna, odrobina soku z cytryny, listkami bazylii

- można dodawać do herbaty czy kawy

- można polać nim lody




Karla‌ ‌Karla‌ ‌gotuję‌ ‌1‌ ‌litr‌ ‌wody‌ ‌i‌ ‌3/4kg‌ ‌cukru.‌ ‌Po‌ ‌zagotowaniu‌ ‌wrzucam‌ ‌1‌ ‌szklankę‌ ‌samych‌ 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz