poniedziałek, 11 czerwca 2018

Kiszona zasmażana kapusta z grzybami.

SKŁADNIKI:

Kiszona kapusta z 500 gr (tutaj przepis)
2 cebule
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
3 ziarna jałowca
2 łyżki mąki
5 ziaren pieprzu
sól & pieprz
kilka grzybów suszonych
olej np. kokosowy


WYKONANIE:
Kapuchę przepłukać by pozbyć się nadmiaru kwasu.
Do gara z olejem.
Podpiekać ok. godziny, do zarumienienia, często mieszając by się nie przypaliła.

Jak kapucha się zarumieni dodać wody tak by ją przykryła.
Dodać ziele, pieprz,liść laurowy i jałowiec.
Zalać tak by woda przykryła wsio.

Dusić pod przykryciem do miękkości kapuchy.
Cebulę pokroić w kostkę i podpiec.
Grzyby namoczyć najlepiej dzień wcześniej.

Pokroić w kostkę.
Dodać do cebuli i chwilę jeszcze podpiec.

Dodać do kapuchy.

Zasmażka:
Na patelni podpiec mąkę z olejem, do uzyskania jasno brązowego koloru.

Rozdrobnić by pozbyć się grudek. Ostudzić.
Kiedy płyny z kapusty odparują dodać zasmażkę.


SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz