SKŁADNIKI:
Kiszona kapusta z 500 gr (tutaj przepis)
2 cebule
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
3 ziarna jałowca
2 łyżki mąki
5 ziaren pieprzu
sól & pieprz
kilka grzybów suszonych
olej np. kokosowy
WYKONANIE:
Kapuchę przepłukać by pozbyć się nadmiaru kwasu.
Do gara z olejem.
Podpiekać ok. godziny, do zarumienienia, często mieszając by się nie przypaliła.
Jak kapucha się zarumieni dodać wody tak by ją przykryła.
Dodać ziele, pieprz,liść laurowy i jałowiec.
Zalać tak by woda przykryła wsio.
Dusić pod przykryciem do miękkości kapuchy.
Cebulę pokroić w kostkę i podpiec.
Grzyby namoczyć najlepiej dzień wcześniej.
Pokroić w kostkę.
Dodać do cebuli i chwilę jeszcze podpiec.
Dodać do kapuchy.
Zasmażka:
Na patelni podpiec mąkę z olejem, do uzyskania jasno brązowego koloru.
Rozdrobnić by pozbyć się grudek. Ostudzić.
Kiedy płyny z kapusty odparują dodać zasmażkę.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz