wtorek, 10 listopada 2015

Zupa ze szpinaku.


SKŁADNIKI:
szpinak (ile kto chce ;) u mnie 500 gr świeżego, jeśli mrożony to 250 gr.)
3-4 ziemniaki
cebula
imbir (łyżeczka startego)
olej bądź oliwa
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 


WYKONANIE:
Szpinak umyć.

Odcisnąć wodę (ale nie wsio niech zostanie lekko wilgotny)
Ziemniaki obrać i pokroić.
Ugotować w osolonej wodzie.
Na patelni zagrzać oliwę.
Dodać imbir.

Chwilę podsmażyć.
Dodać cebulę pokrojoną w kawałki.

Zeszklić.
Dodać szpinak.

Posolić.
Podsmażyć z 5 min.(szpinak smażony czy gotowany bardzo zmniejsza swoją objętość).

Do rosołu dodać ugotowane ziemniaki.

Do tego dodać szpinak.

Można zmiksować, ale mi się mikser zepsuł ;) (jeśli nie miksujemy to najlepiej przed smażeniem pokroić na kawałki).
Dodać czosnek.

Posolić, popieprzyć, dodać gałkę muszkatołową

Podgotować chwilę.
 
Gotowe :)
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz