szpinak (ile kto chce ;) u mnie 500 gr świeżego, jeśli mrożony to 250 gr.)
3-4 ziemniaki
cebula
imbir (łyżeczka startego)
olej bądź oliwa
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
WYKONANIE:
Szpinak umyć.
Odcisnąć wodę (ale nie wsio niech zostanie lekko wilgotny)
Ziemniaki obrać i pokroić.
Ugotować w osolonej wodzie.
Na patelni zagrzać oliwę.
Dodać imbir.
Chwilę podsmażyć.
Dodać cebulę pokrojoną w kawałki.
Zeszklić.
Dodać szpinak.
Posolić.
Podsmażyć z 5 min.(szpinak smażony czy gotowany bardzo zmniejsza swoją objętość).
Do rosołu dodać ugotowane ziemniaki.
Do tego dodać szpinak.
Można zmiksować, ale mi się mikser zepsuł ;) (jeśli nie miksujemy to najlepiej przed smażeniem pokroić na kawałki).
Dodać czosnek.
Posolić, popieprzyć, dodać gałkę muszkatołową
Podgotować chwilę.
Gotowe :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz