poniedziałek, 23 listopada 2015

Dżem z dzikiej róży.


 SKŁADNIKI:
U mnie:
owoców dzikiej róży1800gr (czyli wydrążonych gdzieś z 1050 gr.)
 cukier (niecałe 2  szklanki róża przemrożona jest słodka)
litr wody
Opcjonalnie:
cukier wanilinowy

WYKONANIE:
Owoce jeśli nie są zbierane po przymrozkach to wsadzić do zamrażalki na dwa dni.
Umyć.
 Umieścić w garnku z grubym dnem i zalać wodą.

zagotować.
Gotować na niezbyt dużym ogniu, aż zmiękną i wchłoną większość wody. 
Utłuc różę na puree używając tłuczka do ziemniaków. 
Puree różane przetrzeć przez sitko.

Ja zrobiłam tak, że to co zostało na sitku zalałam znowu przegotowaną wodą wymieszałam i jeszcze raz przez sitko.
Dodać 3/4 szklanki cukru . 
Gotować na wolnym ogniu ok 20 min.
Odstawić na kilka godzin.
Znowu koło 20 min. podgotować.
Odstawić na noc.
Następnego dnia doprowadzić do wrzenia dodać resztę cukru.
Gotować na wolnym ogniu około 20 min.
Trzeba już ciągle mieszać, żeby się nie przypaliło.
Jeśli dżem już jest wystarczająco gęsty  przełożyć do wyparzonych słoików.

Jak sprawdzić czy dżem jest już wystarczająco gęsty?:
Talerzyk włożyć na kilka minut do zamrażalki.
Wyjąć go i trochę dżemu na niego nalać.
Jeśli pozostanie "na miejscu", a nie rozpłynie się jest już oki.


Odstawić do góry dnem.


Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów, które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy czas.

Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz