250 g mąki żytnia pełnoziarnista typ 2000
250 g mąki żytniej typ 720
12 g drożdży instatnt bądź 40 g świeżych
250 ml przegotowanej ciepłej wody
łyżka oleju bądź oliwy
łyżeczka soli
otręby: u mnie różne to co na zdjęciu, ale może być tylko jeden rodzaj, ogólnie jak kto woli
WYKONANIE:
jeśli świeże drożdże to trzeba je rozpuścić w ciepłej wodzie
maki wsypać o miski
dodać sól, drożdże , płatki (jakie się chce)
dodać olej i wodę
zagniatać ok. 3 minuty (mąka żytnia nie lubi długiego zagniatania)
odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok. 40 minut
po tym czasie ulepić z niego kulki wielkości piłek tenisowych
ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
odstawić na 10 minut
piekarnik nagrzać do 200 stopni
piec 10 minut po czym zmniejszyć do 180 stopni
piec bułki 20 -25 minut
wyciągnąć i położyć na kratę do wystygnięcia
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz