czwartek, 17 listopada 2022

Bułki żytnie z otrębami.



SKŁADNIKI:

250 g mąki żytnia pełnoziarnista typ 2000

250 g mąki żytniej typ 720

12 g drożdży instatnt bądź 40 g świeżych 

250 ml przegotowanej ciepłej wody

łyżka oleju bądź oliwy

łyżeczka soli

otręby: u mnie różne to co na zdjęciu, ale może być tylko jeden rodzaj, ogólnie jak kto woli


WYKONANIE:

jeśli świeże drożdże to trzeba je rozpuścić w ciepłej wodzie

maki wsypać o miski


dodać sól, drożdże , płatki (jakie się chce)


dodać olej i wodę

zagniatać ok. 3 minuty  (mąka żytnia nie lubi długiego zagniatania)


odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok. 40 minut

po tym czasie ulepić z niego kulki wielkości piłek tenisowych

ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

posypać otrębami (jakimi kto woli)

odstawić na 10 minut

piekarnik nagrzać do 200 stopni 

piec 10 minut po czym zmniejszyć do 180 stopni


piec bułki 20 -25 minut

wyciągnąć i położyć na kratę do wystygnięcia 




SMACZNEGO :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz