wtorek, 21 marca 2017

Zielona herbata z liśćmi laurowymi(i nie tylko ;) ) na zdrowie.


SKŁADNIKI:

Liście laurowe (właściwości)
Zielona herbata (właściwości)
Miód (właściwości)
Cytryna

WYKONANIE:
3-4 liście laurowe zalać wrzątkiem. 

Odczekać chwilę by woda była gorąca, ale nie wrzątek.

Dać zieloną herbatę.

Zaparzać  3- 5 minut.
Wyciągnąć i herbatę i liście.
Jak już jest letnie dodać cytrynę i miód (wg. uznania)

NA ZDROWIE :)





Właściwości zdrowotne liści laurowych


Liść laurowy jest znany jako zioło lecznicze i stosowany w medycynie już od czasów starożytności. Zawiera olejki eteryczne bogate w tlenki (cyneol) i fenolu, metylu, etery (estragol, engenol), pektyny, garbniki, żywice, gorzką substancję (lakton). Zioło ma właściwości wiatropędne, napotne, wykrztuśne, detoksykujące i przeciwwirusowe. Dodawany do potraw wspomaga trawienie.


Olejek laurowy pomocny jest przy zapaleniu zatok (inhalacje), grzybicy stóp, łupieżu, zmianach skórnych i łuszczycy.

Pomaga:
Na kaca lub zatrucie.
Infekcje dziąseł, chrypka , utrata głosu, zapalenie jamy ustnej
Zapalenie oskrzeli i kaszel.
Bóle żołądka, także na tle nerwowym.
Zatrucie.

Leczyć:
 zaburzenia trawienia.
 anoreksję. 
grypę
choroby układu nerwowego.
reumatyzm


Napar z liści pomaga:
 Oczyszczać kości i stawy oraz przy bólach bólach reumatycznych.
 Ma silne właściwości odkażające.
  Niszczy grzyby i bakterie, dlatego używa się go m.in. w leczeniu grzybicy stóp
Herbata z liści laurowych poprawia pracę wątroby i działa moczopędnie, dlatego sprawdza się w detoksykacji organizmu. Wpiera też proces trawienia, zwiększając wydzielanie kwasu żołądkowego. Jest wykorzystywana również jako element kuracji w chorobie reumatycznej.


Napar z liści laurowych dla zdrowej skóry

W rozwiązaniu problemów skórnych i zwalczeniu cellulitu także sprawdzi się napar z liści laurowych. Poprawia on ukrwienie skóry, odpręża, łagodzi stany zapalne i tonizuje, gdy zostanie dodany do kąpieli. Przywraca cerze zdrowy kolor. Dzięki właściwościom bakterio- i grzybobójczym zwalcza łupież. Płukanka do włosów powinna zostać przygotowana ze szklanki wody i 3 łyżek liści laurowych. Liście zaparza się przez 25 minut, następnie odcedza i studzi, a przechowuje w lodówce. Po umyciu włosów jak zwykle płucze się je najpierw wodą, a potem przygotowanym naparem. Należy zostawić go na głowie przez około godzinę i spłukać.


Wywar i napar z liści laurowych jest stosowany jako środek na stawy, oczyszczanie organizmu z toksyn, a nawet na cukrzycę. Z kolei olejek z liści laurowych wspomaga leczenie chorób skóry.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/lisc-laurowy-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-w-kuchni_44443.html
ywar i napar z liści laurowych jest stosowany jako środek na stawy, oczyszczanie organizmu z toksyn, a nawet na cukrzycę. Z kolei olejek z liści laurowych wspomaga leczenie chorób skóry.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/lisc-laurowy-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-w-kuchni_44443.html
ywar i napar z liści laurowych jest stosowany jako środek na stawy, oczyszczanie organizmu z toksyn, a nawet na cukrzycę. Z kolei olejek z liści laurowych wspomaga leczenie chorób skóry.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/lisc-laurowy-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-w-kuchni_44443.html

czwartek, 16 marca 2017

Kapucha z ziemniakami i resztą ;)

Zostało mi parę rzeczy w domu i nie wiedziałam co z tym zrobić i wymyśliłam takie cóś i bardzo mi smakował.

SKŁADNIKI:

grzyby suszone
ziemniaki
papryka (u mnie dwa różn kolory, bo tak mi zostało ;) )
sól (u mnie jak zawsze morska)

WYKONANIE:
Grzyby z dzień wcześniej namoczyć.

Odsączyć.
Pokroić na małe kawałki.
 Paprykę pokroić.



Na patelni rozgrzać olej.
Na to grzyby.
Paprykę dodać do grzybów.
Posolić.
Podsmażyć.
Kapucha jak za kwaśna to przepłukać.
Pokroić na małe kawałki.
Do grzybów i papryki dodać.
Podsmażyć.

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości.
Rozgnieść
Dodać do kapuchy i reszty.





 






Chwilę podsmażyć mieszając.
 Gotowe :)
Smacznego :)

piątek, 10 marca 2017

Kiszona kapusta.


SKŁADNIKI:

(u mnie)
kapusta 2kg
marchew 2
kminek (1/2 łyżeczki)
sól  6,5 łyżeczek (ogólnie to 2 dag (20 gram) na kg)
opcjonalnie:

ziele
liście
pieprz

marchewki te z jak coś nie trza ;) i niby kminku też, wystarczy kapucha i sól, ale ja wolę z
 Dodatkowe przeliczniki:
10 g = 1 dag
100 dag = 1 kg 

WYKONANIE:
Kapustę poszatkować.

Wymieszać z solą.
Najlepiej partiami.

Ugniatać chwilę (jak to kiedyś kobity robiły: chodziły po kapuście w beczkach, tera po prostu tłuczkiem ;) ).
Odstawić na godzinę, żeby wypuściła soki.
Zlać sok.

Ja to na dwa razy zrobiłam, czyli zlałam sok i znowu wymieszałam i ugniatałam i znowu na jakiś cas zostawiłam.
Marchew zetrzeć na tarce.

Dodać do kapuchy.
Dodać kminek.
Opcjonalnie resztę przypraw.

Wymieszać.

Przełożyć do wyparzonych słoików do 3/4 wysokości.

Ubić.
Docisnąć do dna.
Zalać wyciśniętą wodą.
 Przykryć pokrywkami, ale nie dokręcać.
Odstawić w ciepłe miejsce na 3-7 dni.
Codziennie dociskać kapuchę za pomocą drewnianego tłuczka oraz przebijać pałeczką, albo końcówką drewnianej łyżki, żeby odgazować (dzięki temu nie będzie gorzka i się nie zepsuje)



Po upływie 3- 4 dni kapusta nadaje się do jedzenia. Jeśli chcemy bardziej ją ukisić, czekamy jeszcze kilka następnych dni. Gdy kapusta jest już odpowiednio ukiszona, można ją wtedy zakręcić i przenieść w chłodniejsze miejsce np. do lodówki i używać na bieżąco.

Rady:
W czasie kiszenia:
Kapusta musi być przykryta sokiem.
Nie może mieć kontaktu z metalem.