piątek, 9 września 2016

Wegetariańskie łazanki.

SKŁADNIKI:
Kiszona kapusta (wg uznania, bo to zależy ile kto chce tego zrobić) jak zrobić samemu tutaj
grzyby suszone i/lub pieczarki (ile kto chce ;) )
1-2 cebule
kminek
ziele angielski
liść laurowy
pieprz w ziarenkach 
(3 ostatnie opcjonalnie, ale mi z tym bardziej smakuje)

Makaron „łazanki”
Olej bądź oliwa.

WYKONANIE:
Kapuchę z pół godziny namoczyć w wodzie (by za kwaśna nie była)
Grzyby zalać i gotować aż zmiękną.

Kapuchę odcedzić i włożyć na nowo do garnka, dodać kminku, ziela i liścia i dusić z 30 minut. (albo po prostu do miękkości)

Grzyby odcedzić (nie wylewać wody) i pokroić w kostkę.



Cebulę pokroić na małe kosteczki.
Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu (ja po prostu nie lubię za tłusto ;) )

Wszystko razem wymieszać i zalać wodą pozostałą z grzybów.

Dusić jakiś czas, potem odkryć garnek i gotować dalej aż woda wyparuje.

Można dosolić do smaku.

Makaron gotujemy (wg przepisu)
I wsio wymieszać.

Gotowe :D
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Skopiowalam sobie ten przepis i bede robic. Az mi slinka cieknie. Dziekuje za przepis i pozdrawiam, Edyta :-)

    OdpowiedzUsuń