środa, 14 września 2016

Kompot jabłkowo - śliwkowy (bez cukru).

SKŁADNIKI:

śliwki (u mnie dwa rodzaje)
jabłka 9 u mnie 3 rodzaje)
goździki
cynamon
oczywiście może być po jednym rodzaju jabłek i śliwek.

WYKONANIE:
Śliwki i jabłka wymyć.
Jabłka obrać ze skórki (herbata ze skórki jabłek)
Wyciąć gniazda nasienne.
Pokroić na małe kawałki.
Śliwki pokroić na małe kawałki i wyciągnąć pestki.
Do wyparzonych słoików dać po trochu wszystkiego.
Na to po pół łyżeczki cynamonu i 1- 2 goździki.

Zalać wrzątkiem.
Zamknąć słoje i pasteryzować 20 minut.

Wyciągnąć i odstawić do góry dnem.

Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów, które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy czas.

Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu do dwóch lat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz