piątek, 13 maja 2016

Kompot z rabarbaru z cynamonem.


SKŁADNIKI:
rabarbar
cynamon
cukier


WYKONANIE:
Rabarbar wymyć i pokroić na małe kawałki.

Dać do wyparzonych słoików.
Zasypać cukrem (z 2 łyżki).
Odstawić na ok. 2 godziny.
Dodać po pół łyżeczki cynamonu.

Zalać wrzątkiem.
Zakręcić słoiki.
Pasteryzować 20 minut.
Odstawić do góry dnem.



Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów, które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy czas.

Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu do dwóch lat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz