poniedziałek, 16 maja 2016

Dżem z rabarbaru z cynamonem i nutka wanilii bez fixów i innych świństw).

SKŁADNIKI:

rabarbar
cukier (na 400 gr rabarbaru pół szklanki cukru )
laska wanilii (ja nie miałam dałam cukier wanilinowy)
cynamon.

WYKONANIE:
Rabarbar wymyć i pokroić na małe kawałki.

Przełożyć do gara i zasypać cukrem.

Odstawić na co najmniej 3 godziny (ja odstawiłam na noc).
Dodać cukier wanilinowy i łyżeczkę cynamonu.

Zagotować i zmniejszyć ogień.

Gotować ok. 45 minut co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką.
Odstawić najlepiej na noc.
I znowu gotować z 45 minut.
Można na raz pogotować, ale ponoć lepiej z przerwą ;)

Jak sprawdzić czy dżem jest już wystarczająco gęsty?:
Talerzyk włożyć na kilka minut do zamrażalki.
Wyjąć go i trochę dżemu na niego nalać.
Jeśli pozostanie "na miejscu", a nie rozpłynie się jest już oki.
Przelać do wyparzonych słoików.

Odstawić do góry dnem.

Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów, które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy czas.

Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu do dwóch lat.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz