środa, 20 kwietnia 2016

Frittata z brokułem i pomidorem


SKŁADNIKI:


brokuł
duży pomidor
cebula
4 jaja
3 łyżki mleka
2 łyżki mąki
żółty ser
sól, pieprz
bazylia
olej bądź oliwa


WYKONANIE:
Cebulę obrać i pokroić.
 Z pomidora ściągnąć skórkę.
Pokroić w kostkę.

Cebulę zeszklić.

Dodać pomidora i bazylię.



Posolić i popieprzyć(uwielbiam to słowo ;) ).
Brokuł umyć i podzielić na różyczki.
Gotować około 10 minut w osolonej wodzie.
Dodać do cebuli i pomidora.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
Na to dać cebulę z pomidorem i bazylią.
Brokuł.
Posypać startym serem.
Żółtka oddzielić od białek.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
Ciągle ubijając dodać żółtka, mąką i mleko.
Posolić i popieprzyć.
Zmiksować.
Wylać na rzeczy w naczyniu.


Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec 20 - 30 minut.
Gotowe :)

SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz