czwartek, 14 kwietnia 2016

Dżem z kiwi (bez cukru i fixów).

SKŁADNIKI:

kiwi (ile kto chce)
słodkie jabłko (na 8 sztuk kiwi jedno)

WYKONANIE:
 Na począrku jest bardzo kwaśne, ale z upływem czasu jest coraz słodsze.
Kiwi i jabłko obrać.


Pokroić.


Na dno garnka nalać odrobinę wody.
Wsypać kiwi i jabłko.
Wymieszać.
Gotować pod przykryciem ok. godziny co jakiś czas mieszając.

Odstawić na noc.
Na drugie dzień znowu około godziny.


Jak sprawdzić czy dżem jest już wystarczająco gęsty?:
Talerzyk włożyć na kilka minut do zamrażalki.
Wyjąć go i trochę dżemu na niego nalać.
Jeśli pozostanie "na miejscu", a nie rozpłynie się jest już oki.
Przelać do wyparzonych słoików.
Pasteryzować około 30 minut.


Wyciągnąć i odstawić do góry dnem.


Dlaczego do góry dnem?:
Jeśli nie pasteryzujemy dżemu to po napełnieniu i zakręceniu słoika powinniśmy (ale nie musimy odwrócić go na kilka minut do góry dnem. Ponieważ w niepasteryzowanym umytym, a nawet wyparzonym słoiku znajduje się wiele bakterii i drobnoustrojów, które powodują pleśnienie lub gnicie jedzenia, Jeśli odwrócimy słoik do góry dnem to powietrze pełne bakterii znajdujące się na górze słoika przed jego obróceniem musi przecisnąć się przez gęsty i gorący dżem pojedynczymi bąbelkami z powierzchni słoika będącej teraz na ole do góry do dna słoika, Podczas jego drogi ku górze, dzięki ciepłu powietrze samo się spasteryzuje sprawiając, że dżem zachowa trwałość przez dłuższy czas.

Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu do dwóch lat.
SMACZNEGO :)

3 komentarze:

  1. uwielbiam domowe przetwory

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też i robię zdrowo bez żadnych "ulepszaczy" i świństw. Co tu daje wypróbowane jest, więc polecam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosty i wyśmienity przepis!!! Polecam także z szczypką cynamonu.

    OdpowiedzUsuń