piątek, 17 kwietnia 2015

Placki z ciecierzycy z grzybami.


SKŁADNIKI:

Kubek ciecierzycy.
Cebula.
2 ząbki czosnku.
Płatki (u mnie żytnie, jęczmienne, owsiane)
Kilka grzybów suszonych.
Jajo.
Sezam.
Ostra i słodka papryka.
Majeranek.
Sól.
Pieprz.
Olej bądź oliwa.

Opcjonalnie:
Bułka tarta do wymieszania z sezamem/


WYKONANIE:
Ciecierzycę i grzyby namoczyć i pozostawić najlepiej na dzień / półtora.
Z dwa/trzy razy wymienić wodę z ciecierzycy.
Ciecierzycą w większym naczyniu, bo pod wpływem wody napęcznieje.
Ciecierzycę rozgnieść (jak dalej za twarda zmiksować. Można także podgotować chwilę).

Grzyby pokroić na małe kawałki i podsmażyć.


Cebulę pokroić na małe kawałki.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Dodać do ciecierzycy.
Dodać po szczypcie każdej z przypraw oraz jajo i z dwie łyżki płatków.


Wymieszać.
Formować placki.
Jeśli się rozpadają dodać bułki tartej.
Obtoczyć w sezamie,bądź sezamie wymieszanym z bułką tartą.
Smażyć na rozgrzanej oliwie.

SMACZNEGO :D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz