wtorek, 21 października 2014

Na zdrowie ;)

Doskonały lek na przeziębienie i chrypę. Może w smaku nie idealne;) ale chodzi  właściwości.

SKŁADNIKI:

15 dag korzenia imbiru
4  ząbki czosnku
  2  cytryny
3 łyżki miodu

WYKONANIE:
 Imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych bądź średnich oczkach. 
Cytryny wycisnąć odrzucając pestki.
 Czosnek zmiażdżyć przez praskę.
 Połączyć razem imbir, miód, czosnek, sok z cytryny.

Zalać wodą przegotowaną, ale już zimną (pół szklani)
Przełożyć do słoiczka. 
Zakręcić i odstawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej. 
Następnie odcisnąć dokładnie przez gazę.

Miąższ wyrzucić a sok przelać do słoiczka lub butelki i trzymać w lodówce do miesiąca czasu.
W razie przeziębienia pić 3 razy dziennie po 1-2 łyżeczki.
Na jesień można profilaktycznie raz dziennie łyżeczkę.
Rada:
Surowy imbir można mrozić. Jest skuteczniejszy od czosnku.

    1 komentarz:

    1. Przepis rewelacyjny ja go wzbogacam o kurkumę oraz pieprz cayene i nie dolewam wody wszystkie składniki mieszam i wstawiam słoik do garnka z ciepłą wodą aż miód się rozpuści.

      OdpowiedzUsuń