wtorek, 23 września 2014

Domowe musli


SKŁADNIKI:
(u mnie tym razem)
Orzechy:
nerkowce
laskowe
migdały
pestki dyni  
oraz

Sypkie:

sezam
siemię lniane
wiórki kokosowe

Suszone owoce:

morele
rodzynki
żurawina
śliwki
daktyle
ananas

Płatki:

żytnie
jęczmienne
 A skoro już tyle to i cynamon, bo też tu jest :) cynamon po raz drugi ;)

WYKONANIE:
Z migdałów ściągamy skórkę.
Czyli zalewamy wrzątkiem i chwilę odczekujemy. 

Wsie orzechy do moździerza i "utłuc" ;) (ja nie mam moździerza, więc młotkiem ;) )
Na patelnię.
Dodać siemię i sezam.
Podprażyć.

Owoce pokroić w mniejsze kawałki.
Wsio do miski czy jakiegoś pojemnika.
Dodać wiórki.
Dodać orzech w miodzie.
Dodać orzechy i płatki.
Wymieszać.
 Jak jest tego za dużo to do słoika "na potem"
Można jeść czy z mlekiem, czy maślanką czy kefirem lub jogurtem.
Jak ktoś lubi słodkie to miodu dodać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz