środa, 3 września 2014

Brukselka smażona z pieczarkami (i ryżem)

SKŁADNIKI:

brukselka (nie wiem ile "na oko" dałam ;) )
 pieczarki
cebula
olej, oliwa,  bądź jak u mnie olej z pestek winogron
sól (u mnie jak widać morska, bo tylko taką używam, gdyż zdrowsza ;) ), pieprz

WYKONANIE:

Brukselkę oczyścić.
Przekroić na połowy lub na ćwiartki i wykroić głąb.

Pieczarki obrać.
Pokroić na ćwiartki lub połowy. 



Cebulę obrać i pokroić. 

Na patelnię olej (bądź to inne ;) )
Na to pieczarki.
 Posolić lekko.

Smażyć na średnim ogniu, aby pieczarki lekko się zrumieniły. 
Przełożyć je do miski.
Na patelnię dać brukselkę i cebulę. 

Smażyć na średnim ogniu do lekkiego zrumienienia, czyli przez kilka minut.
 Dodać pieczarki wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty. 


Dopraw do smaku solą, pieprzem.
Można podawać jako dodatek do dań głównych.
U mnie z ryżem (oczywiście brązowym :) ) jako danie główne.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz