wtorek, 10 grudnia 2013

Kapusta zasmażana

SKŁADNIKI:
Kapusta kiszona (nie podaję ile, bo to ile kto chce tego)
1/2 cebule (na 1 kg kapuchy 2)
Ziele angielskie (3/4 ziarenka)
Liść laurowy (kilka listków) 
Kminek
Mąka

WYKONANIE:
Kapustę kiszoną płuczemy.
Kroimy.
 W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną kapustę.
Podsmażamy ją do czasu ,aż poszczególne ''nitki'' kapusty zrobią się ciemno-brązowe.
 Gdy kapusta będzie rumiano-brązowa dolewamy wodę tak aby ją lekko zakryła.
Dodajemy listki laurowe, ziarenka ziela i kminek.
Dusimy  bez przykrycia do momentu aż woda wyparuje.
 Na patelni rozgrzewamy podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebule.
Gdy cebula się przyrumieni dodajemy trochę mąki i mieszamy w celu uzyskania jednolitej zasmażki.
Zasmażkę dodajemy do kapusty i mieszamy.
Przyprawiamy pieprzem
Mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz