środa, 13 listopada 2013

Kurczakowa pierś w cieście francuskim.


SKŁADNIKI:
cycek kurzy
ciasto francuskie
żółty ser (ile to też jak kto lubi, mogą być cieńsze lub grubsze plastry, tudzież dwa na sobie ;) )
kilka pieczarek
cebula
jajo
oliwa bądź olej
 sól i pieprz

WYKONANIE:
Mięso umyć.
 Osuszyć.
  Rozbić.

 Pokroić na kawałki w zależności jakie duże dania chce się mieć.
Każdy kawałek posypać solą, pieprzem.

 Pieczarki oraz cebulę drobno posiekać.


 Podsmażyć.



Ciasto francuskie przyciąć do odpowiednich rozmiarów. 
 Wzdłuż jednego boku każdego kawałka zrobić nacięcia.

Na to położyć przyprawioną pierś kurczaka.

Na nią podsmażone pieczarki z cebulą.

Na to ser żółty.

Zlepić boki.
Podociskać widelcem.

Gotowe włożyć na 15 minut do lodówki.
Po wyjęciu posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem.


Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

\Piec przez około 25-30 minut, do momentu, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.

Smacznego :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz