"Skrzydełka":
szklanka mąki pszennej
1 lub 2 jaja
kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
płaskia łyżeczki słodkiej papryki w proszku
płaska łyżeczka pieprzu
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Olej bądź oliwa
jogurt naturalny
1/2 świeżego ogórka
ząbek czosnku
łyżeczkę soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
Kalafior:
Do miski dać mąkę, proszek do pieczenia i
Całość zmiksować dodając ciepłą wodę (nie gorącą!) tyle żeby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego.
W garnku lub we frytkownicy
rozgrzać olej tyle by kalafior podczas smażenia był cały
zanurzony.
Różyczki kalafiora wrzucić do ciasta i delikatnie
mieszać aby każdy kawałek kalafiora był dobrze pokryty
Tak przygotowany kalafior przekłożyć do nagrzanego
Wyłożyć na ręcznik
Sos:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz