Są to proporcje na około 2 litry (robione na próbę)
z 2 kg jabłek wychodzi około litra soku.
3 kg jabłek (najlepiej 3 różne rodzaje z czego 2 kg słodkie, a 1 kwaśny)
z 2 kg jabłek wychodzi około litra soku.
3 kg jabłek (najlepiej 3 różne rodzaje z czego 2 kg słodkie, a 1 kwaśny)
0,5 kg cukru
woda ;)
Najlepsza proporcja jabłek to: 30% kwaśnie, a 70% słodkie
Opcjonalnie:
kilka goździków
cynamon
WYKONAN IE:
W wyniku wirowania otrzymamy sok i pianę, która po
zakończeniu fermentacji opadnie.
Opcjonalnie
Dodać goździki i cynamon czy imbir.
Czekać ok. 3 do 6 tygodni.
W tym czasie możemy obserwować "szaleństwa" w rurce. Omawiana wcześniej piana opada na dno.
Napój jest gotowy.
Przecedzić.
Przecedzić.
Odstawić w ciemne miejsce na jakiś czas.
Ale już teraz można pić.
Jeśli chcemy, żeby był gazowany to do każdej
butelki dodać pół łyżeczki cukru.
Ten zabieg wytworzy gaz ale cydr
powinien wtedy stać jeszcze ok. tygodnia w cieple,
Potem piwnica na kilka tygodni (albo ciemne miejsce) … ale tak naprawdę już przy
zlewaniu cydr nadaje się do picia… dojrzały jest lepszy ale „da się”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz