piątek, 8 marca 2013

Twarożkowe cóś ....... oponki? ;)


SKŁADNIKI:

szklanka twarogu
szklanka mąki
4/5 łyżek cukru
pół cukru waniliowego
jajo
Śmietana 18% z 2 łyżki
Olej do głębokiego smażenia 

Opcjonalnie:
extrakt waniliowy (ja dałam 3 kropelki)

WYKONANIE:

Twaróg z cukrami i mąką wymieszać.
 
Dodać jajko i śmietanę.

Wymieszać.
Jeśli jest zbyt kleiste i rzadkie dodać odrobinę mąki.
Rozgrzać olej na patelni.
 
Z ciasta formować małe kulki (i tak się rozejdą)

Na rozgrzany olej wrzucać kulki.
Smażyć z obu stron aż się zarumienią.

 
Wyciągnąć na ręcznik papierowy, żeby nadmiar tłuszczu odsączyć.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz