środa, 6 marca 2013

Risotto pieczarkowe oraz schabowe w sosie pieczarkowo serowym

Risotto i schabowe można osobno robić, ale mi taki "zestaw" się spodobał ;)
SKŁADNIKI:
Risotto:
torebka ryżu
cebula
pół szklanki bulionu
20 dag pieczarek
5 dag boczku wędzonego
2 pomidory
2 łyżki oleju bądź oliwy

Kotlety:
2 kotlety schabowe
5 dag żółtego sera
2 ząbki czosnku
1/2 litra bulionu (może być z kostki)
1/2 szklanki śmietany 18%
15 dag pieczarek
1-2 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu

WYKONANIE:
Risotto:
Ryż ugotować wg przepisu na katronie.
Pieczarki pokroić i obrać.
Cebulę obrać, pokroić i zeszklić.
Dodać pieczarki.
Posolić i dodać trochę bulionu.
Dusić.
Z pomidorów zdjąć skórkę (tutaj jak).
Pokroić w drobną kostkę.
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć by tłuszcz się wytopił.
Pomidory i boczek wymieszać z cebulą i pieczarkami.
Wlać pozostały bulion.
Zagotować.
Wymieszać z ryżem.

Kotlety:
    Kotlety rozbijamy na średniej grubości plastry.
Solimy i pieprzymy.
Posypujemy mąką.  
Smażymy na rozgrzanym oleju. 
Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. 
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. 
Czosnek przeciskamy przez praskę i razem z pieczarkami dodajemy do schabu. 
Dusimy pod przykryciem około 1 godziny na małym ogniu. Mięso wykładamy na talerz i do wywaru z pieczarkami dodajemy śmietanę i starty na tarce żółty ser. 
Mieszamy. 
Jeśli sos jest zbyt rzadki, wówczas do śmietany możemy dodać 1-2 łyżeczki mąki pszennej, aby zagęścić sos.
 Do sosu znowu wkładamy mięso i jeszcze chwilę podgrzewamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz