czwartek, 23 maja 2019

Ryba w sosie pomidorowym.


SKŁADNIKI:
U mnie takie proporcje

filet z ryby (u mnie miruna )
przecier pomidorowy (3 łyżki)
mała cebula
jajo
2 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
3/4 łyżki cukru
mąka
bułka tarta
sól & pieprz
olej (zapomniałam do zdjęcia, więc ni ma ;) )

WYKONANIE:
Filet pokroić na mniejsze kawałki.

Doprawić pieprzem i solą.
Obtoczyć w rozbełtanym jajku, a potem w mące wymieszanej z bułką tartą.

Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Cebulę pokroić w piórka.
Zeszklić ją na tym samym tłuszczu co rybę.

Dodać ziele i liść laurowy.
Wlać szklankę wody.

Zagotować.
Dodać 3/4 łyżki cukru.
Posoli i popieprzyć.
Dodać przecier.
Chwilę podgotwać.
Jak trzeba doprawić.

W misce ułożyć rybę.

Na to sos.

Znowu ryba i znowu sos. Ile tam kto ma.
Jak wystygnie wstawić do lodówki.
No i można jeść ;)

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz