piątek, 20 października 2017

Grzyby po kaszubsku.


SKŁADNIKI:
grzyby
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
szklanka oleju

zalewa
szklanka wody
łyżka ostrej papryki
5 łyżek cukru
6 łyżek octu
5 łyżek przecieru

WYKONANIE:
Grzyby oczyścić i dokładnie wypłukać.
Zagotować w garze.
Odcedzić.
Ponownie zalać wodą, posolić, doprowadzić do wrzenia po czym zmniejszyć gaz i gotować ok 30 minut.
Odcedzić.
Pokroić na mniejsze kawałki.
W między czasie zrobić zalewę.

Zalewa:
Do gara wlać wodę.
Dodać cukier, paprykę,ocet i przecier.
Wymieszać.
Doprowadzić do wrzenia.

Czosnek obrać.
Przecisnąć przez praskę.

Dodać do zalewy.

Cebulę obrać i pokroić.

W szklance oleju udusić cebulę.
Dodać do zalewy.

Gotować 5 minut.
Dodać grzyby.

 Wymieszać.
Gotować 10 minut.

Gorące wkładać do wyparzonych słoików.
Mocno zakręcić.
Można pasteryzować 30 minut,ale nie jest to konieczne.
Odstawić do góry dnem do wystygnięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz