czwartek, 1 czerwca 2017

Zupa krem z bakłażana.

SKŁADNIKI:

bakłażan
cebula
czosnek
śmietana
olej bądź oliwa
sól (zapomniałam do zdjęcia)

WYKONANIE:
Bakłażana umyć i przekroić na pół.
Posypać solą by nie był zbyt gorzki i chwilę odczekać.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni i piec bakłażana 25 minut.

Cebulę i czosnek obrać.
Posiekać

 i podsmażyć.

Bakłażana wyjąć z piekarnika.
Wyciągnąć środek (najlepiej łyżką).

Dodać do cebuli i czosnku.
 Chwilę podsmażyć.

Zalać rosołem (można samą wodą, ale ja wolę rosołem).
po ok. 8 minutach dodać śmietanę.
Żeby śmietana się nie zważyła najlepiej trochę rosołu nalać do kubka i powoli dodawać śmietanę, mieszać i potem powoli do reszty zupy dodawać.

Zagotować
Poblendować.

Jak potrzeba dosolić do smaku.
Gotowe.
SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz