środa, 14 grudnia 2016

Ryba w cieście francuskim vol.4


SKŁADNIKI:
Ryba
ciasto
pomidor
papryka żółta (może być inny kolor oczywiście)
cebula
czosnek
jajo
sól & pieprz
zioła prowansalskie
 olej bądź oliwa

WYKONANIE:
 Pomidory (bez skórki zdejmowanie skórki) pokroić na małe kawałki.
Paprykę potraktować tarką.Czosnek przecisnąć przez praskę.
Cebulę pokroić w kostkę. 

Pomidory dać do garnka z małą ilością oliwy.
 Podgotować. 
Dodać przyprawy.

Gotując rozgniatać. 
Dodać czosnek i cebulę.
  Dobrze wymieszać.
Chwilę podgotować.
Dodać paprykę.
 
Wymieszać.
Rybę posolić i odsączyć na ręczniku papierowym by nie miała wody.
Z ciasta francuskiego powycinać prostokąty w zależności jak duże chce się mieć danie.
Na połowę każdego prostokąta nałożyć sos.
Na to położyć rybę.
Na rybę znowu sos.
Nakryć drugą połową ciasta. 
 Zlepić ciasto z każdej strony.
Docisnąć widelcem. 
Ponacinać. 


Posmarować roztrzepanym jajkiem.

Wyłożyć na blachę. 
Piekarnik rozgrzać do 100 stopni.
Zapiekać 10 minut.
Podnieść temperaturę do 200 stopni.
Zapiekać 20 minut. 
SMACZNEGO :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz