"Skrzydełka":
szklanka mąki pszennej
1 lub 2 jaja
kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
płaskia łyżeczki słodkiej papryki w proszku
płaska łyżeczka pieprzu
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Olej bądź oliwa
Sos:
(nie tza tzyki, bo bez koperku, którego nie lubię ;) )
jogurt naturalny
1/2 świeżego ogórka
ząbek czosnku
łyżeczkę soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczkę cukru do smaku (ja nie dałam)
WYKONANIE:
Kalafior:
Kalafior podzielić na małe różyczki.
Umyć.
Na sito dać by wyschło.
Do miski dać mąkę, proszek do pieczenia i
przyprawy.
Dodać jaja i koncentrat.
Całość zmiksować dodając ciepłą wodę (nie gorącą!) tyle żeby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego.
W garnku lub we frytkownicy
rozgrzać olej tyle by kalafior podczas smażenia był cały
zanurzony.
Różyczki kalafiora wrzucić do ciasta i delikatnie
mieszać aby każdy kawałek kalafiora był dobrze pokryty
Tak przygotowany kalafior przekłożyć do nagrzanego
oleju i smażyć aż lekko się zrumienią.
Wyłożyć na ręcznik
papierowy aby odsączyć od nadmiaru tłuszczu.
Sos:
Ogórek obieramy i ocieramy na tarce.
Do miseczki wkładamy ogórek , jogurt, sok z cytryny i
sól i pieprz do smaku.
Czosnek wyciskamy przez praskę.
Dokładnie mieszamy.
Kalafior maczamy w sosie.
Smacznego :)