3 jajka ugotowane na twardo
1 jajko surowe
3 łyżki startego żółtego sera
łyżeczka posiekanej albo suszonej pietruszki
kajzerka albo bułka tarta
sól,
pieprz
olej bądź oliwa
bułka tarta do panierowania
łyżeczka posiekanej albo suszonej pietruszki
kajzerka albo bułka tarta
sól,
pieprz
olej bądź oliwa
bułka tarta do panierowania
Opcjonalnie
cebula
szynka
curry
WYKONANIE:
Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie.
Dokładnie odcisnąć.
Wymieszać z jajkiem
surowym, serem pietruszką, solą,
pieprzem i namoczoną wcześniej w mleku lub w wodzie i dokładnie
odciśniętą kajzerką. Zamiast bułki można dać tyle bułki tartej, żeby z
masy jajecznej dało się formować kotlety.
Formować kotlety.
Formować kotlety.
Gotowe kotlety obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
Można podawać z sałatą i surówkami, ziemniakami.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
Można podawać z sałatą i surówkami, ziemniakami.
Opcjonalnie:
Cebulę drobno pokroić.
Usmażyć.
Szynkę drobno pokroić.
Szynkę drobno pokroić.
Dodać do masy.
Dodać szczyptę curry.
Formować kotlety.
Robiłam takie dwa tygodnie temu, tylko z pieczarkami jeszcze, niestety moje się rozleciały, mam kiepskie umiejętności chyba :(
OdpowiedzUsuńO następnym razem muszę dodać pieczarki :D
OdpowiedzUsuń