piątek, 23 sierpnia 2013

Kotlety z jajek


SKŁADNIKI:
3 jajka ugotowane na twardo
1 jajko surowe
3 łyżki startego żółtego sera
łyżeczka posiekanej albo suszonej pietruszki
kajzerka albo bułka tarta
sól,
pieprz
olej bądź oliwa
bułka tarta do panierowania

Opcjonalnie
cebula
szynka
curry

WYKONANIE:
Jajka (3) ugotować
 (na zdjęciu są 4, bo jedno do czego innego potrzebowałam)

Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Pietruszkę posiekać.

Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie.
Dokładnie odcisnąć.

Ugotowane jajka rozgnieść.
 Wymieszać z jajkiem surowym, serem  pietruszką, solą, pieprzem i namoczoną wcześniej w mleku lub w wodzie i dokładnie odciśniętą kajzerką. Zamiast bułki można dać tyle bułki tartej, żeby z masy jajecznej dało się formować kotlety.

Formować kotlety.

Gotowe kotlety obtoczyć w bułce tartej.


Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.


Można podawać z sałatą i surówkami, ziemniakami. 
Opcjonalnie:
Cebulę drobno pokroić.
Usmażyć. 
Szynkę drobno pokroić.
Dodać do masy.
Dodać szczyptę curry.
Formować kotlety.

2 komentarze:

  1. Robiłam takie dwa tygodnie temu, tylko z pieczarkami jeszcze, niestety moje się rozleciały, mam kiepskie umiejętności chyba :(

    OdpowiedzUsuń
  2. O następnym razem muszę dodać pieczarki :D

    OdpowiedzUsuń