środa, 25 września 2019

Nalewka z czerwonych porzeczek z korzenną nutą.


SKŁADNIKI:

250 gr czerwonych porzeczek
50 gr cukru
szklanka wódki
laska cynamonu
2 goździki.

WYKONANIE:
Owoce wymyć.

Do słoja.
Zasypać cukrem.

Zamknąć słój i odstawić w ciepłe miejsce do czasu puszczenia soków przez owoce (około 3 dni).
Od czasu do czasu potrząsać słojem.

Zalać połową wódki wódką.
Dodać korę i goździki.

Odstawić na 3 tygodnie.
Co kilka dni otworzyć słój by odgazować nalewkę.

Zlać płyn do butelki czy słoika.
Porzeczki zalać drugą połową szklanki wódki.
Odstawić na 3 tygodnie.
Odcisnąć owoce na gazie.
Połączyć oba płyny.
I znowu na 3 tygodnie odstawić.
Od czasu do czasu zamieszać.
(gdzieś "zgubiłam" resztę zdjęć ;) )



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz