Kubek ciecierzycy.
Cebula.
2 ząbki czosnku.
Płatki (u mnie żytnie, jęczmienne,
owsiane)
Kilka grzybów suszonych.
Jajo.
Sezam.
Ostra i słodka papryka.
Majeranek.
Sól.
Pieprz.
Olej bądź oliwa.
Opcjonalnie:
Bułka tarta do wymieszania z sezamem/
WYKONANIE:
Ciecierzycę i grzyby namoczyć i
pozostawić najlepiej na dzień / półtora.
Z dwa/trzy razy wymienić wodę z ciecierzycy.
Ciecierzycą w większym naczyniu, bo pod wpływem wody napęcznieje.
Cebulę pokroić na małe kawałki.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Dodać do ciecierzycy.
Wymieszać.
Formować placki.
Jeśli się rozpadają dodać bułki tartej.
Obtoczyć w sezamie,bądź sezamie wymieszanym z bułką tartą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz