środa, 1 kwietnia 2015

Ryba w cieście francuskim ze szpinakiem.


SKŁADNIKI:

ciasto francuskie
ryba: jaka bądź, u mnie kawałek tilapi i soli
 200 gr szpinaku (świeży bądź mrożony)
 100 gr sera feta (może być kozi)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól (u mnie tylko morska) , pieprz
jajo (u mnie TYLKO od kur z wolnego wybiegu) zapomniałam dać do zdjęcia.

WYKONANIE:
Rybę przyprawić solą i pieprzem.

Szpinak mrożony rozmrozić i podgrzać na oliwie.
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, ser pokrojony w drobną kostkę i przyprawy.

Dusić z 3 minuty.
Odstawić do wystygnięcia.
Ciasto francuskie podzielić na kawałki.
Na połowie każdego kawałka położyć szpinak.
Na to położyć kawałek ryby.
Na to znowu szpinak.

Zakryć drugą połową ciasta.
Skleić boki i podociskać widelcem.
Posmarować rozbełtanym jajkiem.
Ponacinać (by para się wydostać jak miała).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Piec ok 20 minut.



SMACZNEGO :D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz